Een mooie trap voor iedereen

trapbekleding tapijt voorbeeld

Wanneer jouw trap zijn beste tijd heeft gehad kan je deze gaan renoveren. Dit is een klus waarvoor je de professional kan inschakelen maar je kan het uiteraard ook zelf doen. We hebben een paar manieren voor je op een rij gezet om zelf jouw trap op te knappen.

  1. Werk met overzettreden
    Overzettreden zijn de manier bij uitstek om een trap een heel ander uiterlijk te geven. Je kan ze kopen in allerlei uitvoeringen. Daarbij moet je bij de aanschaf in de gaten houden dat je het juiste type trap selecteert. Je hebt de keuze uit treden voor een open trap of een gesloten trap. Bij de open trap werk je ook de onderkant af en bij de gesloten trap moet je stootborden bijbestellen. De overzettreden maak je vervolgens op maat. Dat doe je met behulp van een trapspin. De pootjes zet je zo op de hoeken dat je de contouren van de traptreden kan uitzagen. De treden plaats je met kit om te voorkomen dat je extra loopgeluiden krijgt.
  2. Werken met trappenlak
    Deze verf voor je trap is er in 2 uitvoeringen. Je hebt trappenlak die als een toplaag werkt. De lak is in een aantal gevallen antislip. Je kan de trappenlak aanbrengen op een geschuurde trap voor een natuurlijk houteffect. Daarnaast kan je de trappenlak over een gekleurde basis aanbrengen. Daarbij mag je denken aan plinten- en deurenlak die kras- en stootvast is. Als laatste is er een alles in een trappenlak. Die is doorgaans standaard wit. Wanneer je deze aanbrengt is je trap kras- en stootbestendig en gelijk antislip.
  3. Trapmaantjes
    Dit zijn tapijttreden die je over de originele treden heen plaatst. De maantjes zorgen ervoor dat de afgesleten delen van je trap worden afgedekt. Daarnaast nemen ze loopgeluiden weg. Op die manier heb je in een handomdraai een gerenoveerde trap.

Meer over trapbekleding kun je lezen op Trapbekleden-Info.nl. Let ook op de keurmerken van hout, zoals FSC.