Verhuizen naar Dublin

dublin old city

Dublin wordt ook wel als het hart van Ierland gezien. Het is half zo groot als Amsterdam, maar telt meer dan 1 miljoen inwoners. Een drukke stad dus. De fietscultuur wat de stad kent kan nog enigszins als Nederland laten voelen.

Bezienswaardigheden in Dublin

Dublin, de stad die door de rivier Liffey door tweeën wordt verdeeld. Een prachtige stad waar wat te zien valt. Een bezienswaardigheid is het bekende monument Millennium Spire die midden in de stad staat. Tevens vind je de Dublin Castle midden in de stad. Daarnaast kun je genieten van verschillende parken in Dublin. Denk aan de bekende parken als; Phoenix Park, Herbert Park en St Stephen’s Green Park. Hou je van een biertje en ben je benieuwd naar een brouwerij dan kun je de beroemde Guinness Brewery bezoeken.

Wonen in Dublin

In Dublin regent het vaak. Dus vergeet niet een paraplu aan te schaffen. De stad heeft een goed geregeld openbaar vervoer. De Dublin Bus rijdt overdag en daarnaast kun je gebruik maken van de LUAS (tram). De vertrektijden van het openbaar vervoer zijn terug te vinden op een app via IOS en Android.

Om te kunnen reizen met het ov moet je een Leap Card aanschaffen. De Leap Card is een vergelijkbare kaart als de OV chipkaart in Nederland. Zorg er dus voor dat je voldoende opwaardeert alvorens je gaat reizen.

De valuta in Dublin is euro. Ierland behoort namelijk sinds 1973 tot de Europese Unie. Alhoewel het niet zo goed ging met het land is dat aardig rechtgetrokken sinds 2014.

De prijzen zijn te vergelijken met Nederland. Je betaald gemiddeld 300 euro per maand aan huur en betaalt gemiddeld 15 euro aan een hoofdgerecht in een restaurant. De prijzen in een plaatselijke supermarkt liggen in de buurt als de prijzen in Nederland. Je kunt naar Ierland ook afreizen met een Nederlandse ID kaart.

Werken in Dublin

Om te kunnen werken in Dublin moet je een PSS- nummer (Personal Public Service Number) hebben. Dit nummer is vergelijkbaar aan een Burgerservicenummer in Nederland. Het nummer is uniek en wordt gebruikt door de belastingdienst. Dit PSS-nummer kun je pas aanvragen als je al in Dublin woont. Vergeet je paspoort niet om je te kunnen identificeren en vraag naar een bewijsbrief van het PSS- nummer. Dat bewijsbrief heb je nodig bij het openen van een bankrekening en dient als een bewijs dat je inwoner van Ierland bent.

De economie van Ierland groeit waardoor er meer banen komen. Je kunt via internet vacatures vinden. Belangrijk aandachtspunt is dat je Engels spreekt en dus je CV en motivatie in het Engels opstelt.

Ierland is aangesloten bij de Europese Unie waardoor je geen visum nodig hebt als je beschikt over een EU paspoort. Ook als je emigreert naar Ierland om te wonen en-/of te werken met een EU paspoort hoef je geen visum aan te vragen. Het is zelfs zo dat je niet verplicht bent om je in te schrijven in de gemeente in Ierland.

Arbeidsmarkt

Ondernemers hoeven minder belasting te betalen waardoor grote IT bedrijven als Google, Apple, IBM en Facebook gevestigd zijn in Dublin. Dat maakt dat er in Dublin vooral veel vraag is naar IT specialisten. Daarnaast kun je in Dublin werk vinden in verschillende sectoren zoals; verkoop en klantenservice, toerisme, farmaceutische etc.

Tips voor vertrek naar Dublin

Een aantal tips die van belang kunnen zijn voor je vertrek naar Dublin zijn;

  • Paspoort
    Controleer de vervaldatum op je paspoort! Je paspoortdatum mag niet binnen 6 maanden na aankomst vervallen.
  • Zorgverzekering
    Check de voorwaarde van je zorgverzekering. Indien je niet verzekerd kan worden via Nederland zorg ervoor dat je in Dublin een zorgverzekering afsluit.
  • Geld
    Zorg ervoor dat je voldoende geld hebt om je te voorzien van levensbehoeften. Zorg ook voor een buffer om eventuele onverwachte kosten te betalen.

Check zeker deze bronnen:

> Irish Embassy in the Netherlands
> Citizens services Ireland