Werken vanuit huis?

thuiskantoor

Als moeder zijnde zijn er een aantal dingen die je kunt doen vanuit huis. Sommige taken en jobs vergen kennis of een opleiding en sommige niet.

1. Teksten vertalen

Ben je moeder met kinderen en heb je minimaal HBO? Dan kun je dit werk doen indien je meertalig bent. Het werk van een vertalen kan op verschillende manieren ingestoken worden. Zo kan het zijn dat je een vreemde taal naar je eigen moedertaal moet vertalen. Het kan ook zijn om de tekst die al in je moedertaal is geschreven te vertalen naar een andere taal. De meeste vertalers specialiseren zich dan ook in één van deze twee manieren. Hierdoor word je als vertaler voor specifieke opdrachten gevraagd die precies binnen je specialisatie vallen. En niet alle vertalingen hoeven beëdigd te zijn! Denk aan websites maar ook e-mails/contact tussen internationale bedrijven.

De freelancer vertaler

Wanneer je als zelfstandige vertaler gaat opereren komen er een groot aantal verschillende werkzaamheden kijken bij het runnen van het bedrijf. Hierdoor ben je niet alleen tijd kwijt aan het vertalen van teksten. Ook dien je de gehele administratie bij te houden. Het hebben van een eigen vertaalbedrijf vergt dan ook meer inzet dan wanneer je een dienstverband aangaat bij een vertaalbureau. Echter werken steeds minder bureaus met mensen in vaste dienst. Je bent dan ook al snel aangewezen om als freelancer vertaler aan de slag te gaan. Dat komt goed uit als je kinderen hebt.

2. Teksten schrijven

Een idee hebben, en dan niet weten hoe je het onder woorden moet brengen. Het is iets waar veel bedrijven en particulieren tegenaan lopen in het dagelijks leven. Er is echter een beroepsgroep waar men precies weet hoe jouw boodschap onder woorden moet worden gebracht; tekstschrijvers. Een tekstschrijver kan namelijk denken in beelden, en die beelden brengt hij of zij onder woorden.

Werken voor diverse opdrachtgevers

Tekstschrijvers leveren hun producten aan diverse opdrachtgevers. Ze werken voor opdrachtgevers die een product willen promoten waarbij er een goede pakkende tekst nodig is. Er wordt ook gewerkt voor bedrijven die bijvoorbeeld landingspagina’s willen publiceren waarbij de lezer naar hun website toe wordt gelinkt. Deze tekstschrijvers hebben naast het creatieve gedeelte ook te maken met een praktisch gedeelte. Er wordt gekeken naar de werking van een zoekmachine, en de invloed van een geschreven tekst op de zoekresultaten. Tekstschrijvers die op deze manier werken scholen zichzelf dan ook voortdurend bij. De techniek staat niet stil, en zij mogen dat ook niet doen willen ze werk blijven behouden. Tekstschrijvers die op deze manier werken zullen echter wel altijd verzekerd zijn van werkzaamheden, dit in tegenstelling tot de zelfstandig schrijvers.

Werken voor jezelf

Er zijn ook tekstschrijvers die vooral voor zichzelf werken. Ze schrijven bijvoorbeeld verhalen of een boek waarmee ze een boodschap proberen uit te dragen. Deze tekstschrijvers hebben minder te maken met de technische kant van een tekst voor een zoekmachine. Ze brengen een verhaallijn die ze voor zichzelf hebben uitgestippeld onder woorden voor de lezer. Deze tekstschrijvers zullen harder moeten werken om aan inkomen te komen, en het is dan ook veelal niet de eerste bron van inkomsten. Als kunstenaar krijg je immers betaald per boek wat er van jouw hand is verkocht, en de kosten gaan in dat geval voor de baten uit.

3. Grafisch ontwerp

Veel van wat je weet en denkt wordt bepaald door wat je ziet. Jouw gedachten vormgeven zodat anderen ze kunnen zien is een vak apart. Mensen die gespecialiseerd zijn in het vertalen van een gedachte naar een beeld heten grafisch ontwerpers. Zij zijn in staat om een product te maken wat een boodschap uitdraagt en daarbij de aandacht van de lezer weet te krijgen voor een bepaalde aankoop. Deze mensen zijn doorgaans beelddenkers; ze zien voor ogen wat jij bedoelt te zeggen. Dit is te doen als je verstand hebt van Photoshop en dergelijke programma’s.