Leuke boeken: Waar doen ze het van?

Het je je wel eens afgevraagd waarom rijken rijker worden terwijl armen arm blijven? Hoe het mogelijk is dat sommigen van niets een imperium kunnen opbouwen, terwijl velen al jaren struggelen in geldproblemen?

Hoe je rijk wordt. En blijft.

In het boek ‘Waar doen ze het van?’ (2013) van Erica Verdegaal worden er 10 geheimen van de rijken onthuld in het bouwen van een vermogen. Wat deze geheimen zijn, lees je hieronder.

  1. Denk en doe als een miljonair
    Een juiste ‘mindset’ is van groot belang bij het bouwen van een rijkdom. Want hoe kun je rijk worden als je ‘verkeerde’ gedachten over geld hebt? Als je in je opvoeding alleen meer te horen hebt gekregen dat geld bij ‘rijke’ mensen hoort en ver weggelegd is voor ‘jou’? Zijn die gedachten nog te veranderen? Jazeker! Maar hoe? Gewoon door je gedachten te trainen. Boeddha heeft een wijze quote hierover; ‘What you think, you become’. Alles wat je denkt trek je in je leven. Mocht je meer willen lezen over de wet van de aantrekkingskracht, check dan de blog ‘The Secret’. Het trainen van je gedachten kun je doen door je kijk op geld te veranderen. Denken in overvloed en de mogelijkheid dat ook jij miljonair kunt worden is een voorwaarde. De boeken ‘Think & Grow Rich’ en ‘Rijke Pa & Arme Pa’ helpen je bij het creëren van een miljonairsmindset!
  2. Werk je niet arm
    Hoe komt het dat twee verdieners van tegenwoordig het einde van de maand niet kunnen halen, terwijl diezelfde twee mensen als student heel goed rond kwamen met een klein inkomen? Omdat de vaste lasten zo hoog zijn? Maar is dat wel echt zo? In het boek ‘Zwemmen met piranha’s’ geeft de Amerikaanse auteur Colin Turner een terecht antwoord op deze vraag. De gemiddelde mens is zich er niet van bewust dat een groot deel van ons inkomen, en van onze tijd, besteden aan producten die we voor ons werk nodig hebben. Zo verwacht je baas dat je s’ ochtends verschijnt met een gestreken jasje, das en overhemd met bijpassende schoenen en kousen. Het zorgvuldig opmaken of scheren kost je naast veel tijd ook veel geld. Dan hebben we het nog niet over de uren die onderweg kwijt bent. Wees je bewust over je uitgaven die je voor je werk uitgeeft, want voor je het weet werk je voor je werk!
  3. Stel prioriteiten en ontdek zo je verlangens
    In je financiële kindertijd kreeg je allemaal ideeën mee over geld. Als dat positieve ideeën waren, dan ben je ervan overtuigd dat ook jij geld kan vergaren. Zijn het negatieve ideeën geweest? Treur niet, ook dat kun je herdefiniëren. Hoe? Gewoonweg door financieel volwassen te worden. In het boek ‘Life Planning, de ontbrekende schakel tussen geld en gevoel’ kun je deze fasen doorlopen.
  4. Behandel geld als een mooie vrouw
    Hoe behandel je een mooie vrouw? Uiteraard, met respect. Overigens alle vrouwen dien je met respect te behandelen. Maar dit is om even de situatie te illustreren. Als je een mooie vrouw niet goed behandelt, loopt ze van je weg. Dus wees zuinig om je geld en behandel het met zorg en aandacht. Let vooral op de kleintjes!
  5. Houd grote schoonmaak. Nu!
    Uitstelgedrag valt af te leren. Het is geen onveranderlijke karaktertrek, maar een gewoonte. Houd je financiën scherp door regelmatig op te ruimen. Zonder overzicht in je portemonnee, geen overzicht in je financiën. Wees je bewust van je inkomen en uitgaven. Hoe houd je het overzicht dan? Simpelweg door een huishoudboekje!
  6. Vergaar bezittingen, geen schulden
    Het kopen van een huis met een hypotheek is eerder een schuld dan een bezit. Een heilige koe die zure melk geeft. Hoe? Naast een (hoge) rente betaalt men zich suf aan overlijdensrisico- en de woonlastenpolis, de koperskosten van het huis, de eventuele verliezen op de beleggingshypotheek, de bijtelling van het eigenwoningforfait bij je inkomen, de WOZ-aanslag, de opstalverzekering en het mogelijk verder afglijden van de woningprijzen. Huur je voorlopig rijk, totdat de woningmarkt weer gunstig is!
  7. Word slapend rijk
    Zoals Danny Kaye zei ‘Geld maakt niet gelukkig. Je hebt ook aandelen, obligaties, goud en onroerend goed nodig’. Je kunt ook in één klap rijk worden door de Jackpot te winnen, een bestseller te schrijven die drie miljoen exemplaren verkoopt of als je een paar miljoen euro’s erft. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk klein. Dus geld opzij zetten op een geschikte spaarrekening maakt je langzaam, maar zeker wat rijker. Je kunt ook voor meer risico’s gaan door te beleggen. In het boek staan handige tips voor diegenen die overwegen om intelligent te gaan beleggen.
  8. Verzeker je hamster niet tegen ziektekosten!
    Waarom eten als je geen honger hebt? Waarom boodschappen doen als we toch alles in huis hebben? En toch doen we, door kuddegedrag of misleidende marketing, een heleboel onnodige dingen. De wereld is best complex voor menselijke hersens. We nemen al te graag aan over de risico’s die ons wordt aangepraat, wat eigenlijk geen risico’s zijn. Risico’s horen bij het leven. Verzeker je dus niet arm en pas op voor zekerheidsparadox. Voor je het weet ben je hoop geld kwijt aan ‘wat als..’ kwesties die zich waarschijnlijk nooit gaan voordoen. Hoe ben je toch gedekt als het alsnog misgaat? Door je eigen verzekeringsreserve. Wat is een verzekeringsreserve? Een eigen spaarrekening van paar honderd tot paar duizend euro (naar eigen wens) om overzienbare schades te kunnen dekken. Mocht er geen schade voordoen, heb je gewoon gespaard geld! Maak liever jezelf rijk dan de verzekeringsmaatschappij!
  9. Speel schaak met de fiscus
    De belastingdienst (fiscus) is een wolf in schaapskleren. Wees je bewust over de belastingen die je jaarlijks afdraagt en vraag altijd teveel ingehouden belastinggeld terug! Vaak kan de belastingdienst zelf jou erbij helpen. Controleer wel de gegevens, want ook zij kunnen fouten maken.
  10. Liefde maakt rijk
    Samenleven is een manier om veel kosten te besparen. Een liefdespartner is vaak een krachtiger inkomstenversneller dan menig beleggingsproduct. Want alles kun je delen! Maar slechts de helft van stellen maken financiële afspraken voor ze gaan samenwonen. Want wie betaalt wat? Als je op een roze wolkje zit, valt alles reuze mee. Maar zodra de verliefde gevoelens wegebben, heb je te maken met de realiteit. Maak eerlijke afspraken, zowel op financieel vlak als het huishouden. Wat ook vooral helpt is om samen te gaan sparen. Natuurlijk als de ander dat ook wilt. Zo niet, dan spaar je gewoon voor jezelf!