4 tips om beter te slapen

slapen

Slapen is iets wat wij 1/3 van de dag doen. Althans als we kunnen slapen. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om goed te slapen. En al helemaal niet voor zwangere vrouwen of kersverse moeders. We leven in een tijdperk waarin we van alles moeten en we soms overlopen van stress.

Slapen is namelijk erg belangrijk. Wanneer je slaapkwaliteit verbeterd ben je gezonder. Dat straal je ook uit. In dit artikel gaan we verder in op 4 tips die je kunnen helpen om beter te gaan slapen.

kat slaapt

Tip 1: Je slaapkamer is bedoeld om te slapen

Wat willen we daarmee zeggen? Heel simpel, je slaapkamer is de plek die bedoeld is om te gaan slapen. Echter zie je steeds vaker een televisie, een ipad of telefoons in de slaapkamer.

Wanneer je je slaapkamer, naast het slapen (en seks), gebruikt om te gaan werken of leren voor school kan dat invloed hebben op het gevoel over je slaapkamer. Namelijk gaat je lichaam je slaapkamer niet meer volledig zien als een plek om te slapen, maar ook een plek waar je werkt (mogelijk wel eens onder stress).

Zorg dat als je je slaapkamer inloopt het je een fijne en rustige sfeer geeft om over te gaan tot slapen.

Tip 2: Creëer een vaste slaapritme

Het kan helpen om een bepaald slaapritme te ontwikkelen. Ga elke avond dezelfde tijd naar bed en wordt dezelfde tijd wakker om je bed uit te komen. Het kan dat het even wennen is en je moe je bed uitkomt, maar na een bepaalde tijd zal je lichaam wennen aan deze ritme en zal het slapen waarschijnlijk beter gaan.

Tip 3: Vermijd telefoon en andere elektronica voordat je gaat slapen

Het is de tijd en iedereen checkt nog voor het slapen haar/zijn social media. Echter wordt het checken ineens een half uur of langer.

baby slaapt

Je levert dus van je slaaptijd in door je hersenen voor het slapen nog cognitief actief te houden. Zorg er dus voor dat je tijdig (half uur of langer) je telefoon/ipad of laptop wegdoet voordat je gaat slapen.

Tip 4: Laat de cafeïne en alcohol staan

Wat zeker niet meewerkt is voor het slapen gaan nog koffie, energiedrank of alcohol te nuttigen. Cafeïne en alcohol zorgen namelijk voor dat je moeilijk in slaap valt. Je kunt uiteraard uren voordat je gaat slapen nuttigen, maar niet vlak voor je slaap. Als helemaal niet als je zwanger bent.

Zorg ervoor dat je langer dan een uur voordat je slaapt geen cafeïne en alcohol binnen hebt gekregen voor een goede nachtrust.