Onderhoud van en snoeien in je tuin

Kettingzaag onderhoud

Het onderhouden van je tuin is een heel karwei, zeker als je tuin wat groter is dan gemiddeld en denk aan bijvoorbeeld het snoeien van bomen. Er zijn veel klusjes die zo nu en dan gedaan moeten worden. We sommen er een paar op!

Bomen snoeien
Het snoeien en kappen van een boom zorgt ervoor dat je meer ruimte in je tuin hebt voor planten bijv..

Struiken en bomen snoeien

Om de bomen en struiken niet te wild te laten groeien moeten ze gesnoeid worden. Hierbij knip je de te wild groeiende takken eruit en zorg je dat de boom of struik weer netjes door kan groeien. Veel mensen denken dat fruitbomen niet gesnoeid moeten worden omdat ze dan meer vruchten kunnen dragen, maar ondanks dat dat wel het geval is, dienen ze toch gesnoeid te worden. Als dat niet gebeurt zullen de vruchten minder smaak hebben of zelfs vies smaken. Dit geldt ook voor bomen, het bomen snoeien (en rooien) is verstandig om in het voorjaar of najaar te doen.

Kettingzaag
Met een zwaar kettingzaag is het mogelijk om een boom snel in stukjes te hakken.

Het wieden van onkruid voorkomt dat de boel gaat woekeren en je tuin een chaos wordt. Door zo nu en dan de ongewenste planten te verwijderen ziet je tuin er weer netjes en verzorgd uit. Het maaien van gras is ook erg belangrijk. Als je dit regelmatig doet hoeft het helemaal niet veel werk te zijn. Bovendien zijn er automatische robotjes die het gras voor je kunnen maaien. Deze apparaten maaien continu het gras voor je. Dat klinkt overbodig, maar hierdoor krijgt het gras de kans niet om door te groeien, waardoor het eenvoudig te maaien is. Het verwijderen van dode planten is ook een taak die gedaan moet worden om het aanzicht van de tuin te verbeteren. Dode planten gaan het echt niet meer doen en zullen enkel ongedierte aantrekken, plus het ziet er uiteraard al niet mooi uit.

Tuinonderhoud in de lente

We beginnen met de lente. In dit seizoen bereid je de tuin voor op de zomer en in het begin van de lente bereid je de tuin voor op de ontwaking uit de winterslaap. Je kunt dode takken en planten verwijderen, rozen snoeien, hagen bemesten, bollen planten die in de zomer bloeien, kale plekken in het gazon inzaaien, vijverpompen schoonmaken en aanzetten, en tal van nieuwe planten planten of inzaaien. Let wel op de nachtvorst; veel eenjarige planten kunnen niet tegen nachtvorst. Houd hier rekening mee als je deze buiten wilt planten. Het zou zonde zijn als ze meteen al doodvriezen. Ook kun je in het begin van de lente nestkastjes ophangen zodat de vogels hier hun eieren kunnen leggen.

Eikenboom
Soms zijn er zieken (eiken)bomen die gekapt moeten worden. Dit dien je snel te doen voordat het een gevaar in je tuin vormt.

Het planten van bloembollen

In het najaar is het moment gekomen om bloembollen te planten. Deze zullen de daarop volgende lente opkomen en je tuin een mooi lentebeeld geven. Zorg voor een grote diversiteit aan bloemen om op die manier de tuin levendig te houden.

Tuinonderhoud voor particulieren en bedrijven

Heg snoeien? Onkruid verwijderen? Geen probleem. Een klusbedrijf of boomverzorger klaart jouw karwei.

Kettingzaag onderhoud
Een goed onderhoud van een kettingzaag zorgt ervoor dat de klus snel geklaard wordt.