Waar op te letten bij het vernieuwen van de vloer?

Babykamer warm houden met vloerisolatie

Als je bijvoorbeeld de babykamer gaat renoveren dan is het handig om gelijk ook de vloer aan te pakken. Dat kan door te kiezen voor:

 • nieuwe vloerbedekking
 • vloerisolatie
 • vloerverwarming

of een combinatie van de bovengenoemde opties.

Baby op warme vloer

Vloerisolatie & vloerverwarming

Vloerisolatie is belangrijk omdat het in Nederland erg koud kan zijn wanneer je jouw vloeren niet goed isoleert. Wanneer je de vloeren isoleert en ook kiest voor vloerverwarming, houd je de warmte binnen en zorg je ervoor dat het huis niet snel afkoelt. Er kan veel warmte door de vloeren verloren gaan, waardoor de energiemeter omhoog zal schieten. Bovendien kan er vocht en kou in de ruimte in de vloer gaan zitten die dus niet goed opgevuld is. Wanneer vocht in de vloer blijft zitten kan dit tot ernstige materiaalschade in je vloeren leiden, die je zelf pas door zal hebben totdat het te laat is. Een goede vloerisolatie scheelt dan ook erg veel in de kosten.

Wat zijn de prijzen?

De prijzen van het installeren van vloerisolatie kunnen verschillen, dit hangt af van het materiaal dat jouw voorkeur heeft, het type woning waarin je woont (denk aan het verschil tussen een vrijstaande woning en een flat) en de te isoleren oppervlakte. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de kwaliteit van de vloerisolatie.

De materialen waaruit je kunt kiezen bij het installeren zijn erg divers:

 • glaswol
 • steenwol
 • purschuim
 • vlas
 • piepschuim

Er zijn zelfs nog meer materialen beschikbaar. Kunt je niet kiezen welk type materiaal het beste bij je woning en vloer past? Vraag dan de hulp in van een adviseur. Deze zal je helpen met het kiezen van de juiste isolatiematerialen en het plaatsen van de vloerisolatie zelf.

Type (70 m2) Prijzen Besparing in euro’s Besparing op gas
Tussenwoning € 1.700 € 180 euro 300 m3
Hoekwoning € 1.700 € 180 euro 300 m3
Vrijstaande woning € 1.700 € 180 euro 300 m3

De temperatuur onder een gemiddelde vloer is zo’n 12 graden Celsius. Wanneer je geen gebruik maakt van vloerisolatie, zal de warmte die je stookt in je woning automatisch via de vloer naar de kruipruimte onder de vloer leiden. Hierdoor zal je extra warmte moeten stoken om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kosten. Daarnaast kan in deze ruimte vocht gaan zitten, dat de funderingen van jouw woning kan aantasten. Daarbij is het mogelijk om dit te combineren met een vloerverwarming en zodoende de temperatuur nog beter te regelen.

Laminaat vloer makkelijk schoonmaken
Een vloer met laminaat is makkelijk schoon te maken. Deze is dus ook extra warm. 2 voordelen in 1.

Om een goede vloerisolatie te installeren in jouw woning, zal dit wel een eenmalige investering vergen. Een bedrijf dat een vloerisolatie zal installeren berekent de kosten van de isolatie per vierkante meter. De kosten worden dus voor een groot gedeelte bepaald door de grootte van het vloeroppervlak. Tevens is het van belang om het type woning in ogenschouw te nemen, omdat in oudere woningen het moeilijker is om isolatie aan te brengen dan in nieuwbouwwoningen. Daarnaast is een belangrijke factor het materiaal van je vloer. Wanneer je vloer van hout is, zal dit meer isolerend materiaal vergen dan wanneer jouw vloer van bijvoorbeeld beton gemaakt is.

Andere factoren die de prijs van de vloerisolatie bepalen zijn de kosten van het aantal uren dat het bedrijf nodig heeft om de isolatie aan te brengen. Dit is voor rijtjeshuizen gemakkelijk te doen dan voor een flatwoning, omdat er in het laatste geval ook rekening gehouden moet worden met de onderburen. Een laatste factor die de prijs van de vloerisolatie bepaald is het materiaal van de vloerisolatie. Je kunt hierbij denken aan de volgende materialen: glaswol, steenwol, purschuim, vlas, en piepschuim. Maar er zijn zelfs nog meer materialen beschikbaar!

Ter conclusie, de kosten van het aanbrengen van een vloerisolatie zijn de volgende:

 • het type woning
 • grootte van het vloeroppervlak
 • materiaal van de vloer
 • arbeidskosten van de installateur