Een comfortabele woning met spouwisolatie

Stenen muur met spouwisolatie

Wil je geld besparen op je gasrekening? Wil je de stookkosten omlaag hebben? Dan is het goed om je huis te gaan isoleren. Met zonnepanelen kun je natuurlijk je energierekening naar beneden halen, maar zijn er tal van andere mogelijkheden in jouw huis om dit doel te bereiken. Een van de manieren om je huis te isoleren is door spouwmuurisolatie te kopen.

Comfortabele woning
Je kunt je woning een stuk comfortabeler maken met spouwisolatie

Waarom isolatie kopen?

Hoewel je het van buitenaf niet altijd kunt zien, hebben er de laatste jaren veel spannende verbeteringen plaatsgevonden op het gebied van woningisolatie. Met moderne technieken worden nieuwe woningen in Vlaanderen beter geïsoleerd dan ooit tevoren. Dat betekent dat er een stabiel leefklimaat heerst, waarbij zo min mogelijk warmte afgegeven wordt, vocht dat de woning niet meer binnen kan dringen, en optimale geluidsdemping eventuele overlast tot een minimum beperkt. Dat wil je natuurlijk ook het liefst in je huidige woning. Goed nieuws, want je kunt isolatie kopen voor vrijwel iedere situatie. Met moderne oplossingen laat je ook jouw woning goed beschermen tegen weer en wind, en bespaar je bovendien fiks op de energierekening.

De verschillende vormen van isolatie

Tegenwoordig worden er in vrijwel alle ruimtes van het huis isolerende materialen ingezet. Vloeren en muren, maar ook gevels en daken worden goed geïsoleerd om warmteverlies te beperken. Hoogrendementsglas helpt daar natuurlijk ook het nodige bij. In oudere woningen kunnen vaak oplossingen bedacht worden om hetzelfde resultaat te halen. In oudere huizen kunnen spouwmuren gevuld worden met isolatiemateriaal, en kunnen kruipruimtes geïsoleerd worden met isolerende matrassen of gevuld worden met schelpen. De huidige ramen kunnen bovendien vervangen worden voor dubbel glas. Dat zijn investeringen die jouw wooncomfort enorm kunnen doen toenemen.

Babykamer
Ook de babykamer isoleren is verstandig zodat je niet onnodig veel hoeft te stoken

Isolatie kopen is een goede investering

De meeste isolatieklussen kun je al tegen relatief lage tarieven uit laten voeren door professionele isolatiespecialisten. Met slimme oplossingen wordt het isolerend materiaal snel en efficiënt in jouw huis aangebracht, zonder dat daarbij veel veranderd hoeft te worden aan de constructie van het huis zelf.

Het gevolg van betere isolering is dat je per jaar tot wel honderden euro’s minder kwijt bent aan stookkosten. De isolatiekosten verdient je in de meeste gevallen dan ook al binnen enkele jaren terug: isolatie kopen is dus een investering met rendement.

Ervaringen met spouwisolatie

In de video vertelt deze huiseigenaar over hoe zij spouwmuurisolatie ervaart.

Subsidie spouwmuurisolatie

Het is ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet zeker of er voor dit jaar een subsidie spouwmuurisolatie uitgegeven al worden of niet. Deze regelingen zijn in het begin van de economische crisis ingevoerd met een tweeledig doel. Als eerste natuurlijk om de uitstoot van CO2 te verminderen en woningen en bedrijfspanden energiezuiniger te maken. En als tweede om de kwakkelende bouwsector te ondersteunen. Omdat het nu weer langzaamaan beter gaat met de economie, zijn veel landelijke subsidieregelingen weer terug gedraaid.

BTW verlaging

De verlaging van het BTW tarief voor bijvoorbeeld isoleren, stukadoren, schilderen en behangen is tot nog toe wel gebleven. Het tarief is teruggebracht van 21% naar 9%. Dat kan je flink wat geld schelen. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze BTW verlaging aangehouden wordt. De staat loopt hierdoor vele miljoenen mis en met de herstellende economie zal het op den duur teruggedraaid worden. Ga ook naar www.belastingdienst.nl

Woonkamer
Het is verstandig om eerst de woonkamer aan te pakken (daar waar je het meest in huis bent)

Regionale subsidieregelingen

Provincies zin vrij om wel subsidies te geven aan mensen die hun woning energiezuiniger willen maken. Of je in aanmerking komt voor een subsidie spouwmuurisolatie, is dus altijd wel iets om te controleren. Het kan per stad, per dorp en zelfs per wijk verschillen of je wel of niet in aanmerking komt. Ook huurwoningen hebben nog enkele regelingen waarmee je als huurder of verhuurder toch goedkoper je muur kan isoleren. Hiervoor moeten goede afspraken gemaakt worden tussen huurder, verhuurder en gemeenten.

Terugkeer subsidieregelingen

Het is momenteel nog niet duidelijk of de landelijke subsidieregelingen voor het duurzaam maken van je pand ooit nog terug zullen komen. Duurzame energie en het zoeken van groene energiebronnen voor je huis en vervoer staat momenteel erg hoog op het wensenlijstje van zowel de kiesgerechtigden als de politiek. Daarom zou het zomaar zo kunnen zijn dat de subsidie spouwmuurisolatie in de toekomst weer terugkeert.

Subsidie aanvragen

Voor een verbouwing kun je soms subsidie aanvragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je maatregelen neemt om energie te besparen. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, het laten plaatsen van dubbel glas of het installeren van zonnepanelen. Als je niet precies weet of er subsidiemogelijkheden zijn dan kan een ervaren bouwbedrijf je daarover informeren. Je vraagt subsidie doorgaans aan bij de provincie waar je woont of waar je bedrijfspand is gevestigd. Houd er rekening mee dat je alleen subsidie kunt aanvragen als de werkzaamheden nog niet zijn gestart. Doe dit dus op tijd om teleurstelling te voorkomen.