Babykleertjes scoren bij de kringloop: wat wel en wat niet doen?

gewassen babykleding

Een kind krijgen is iets moois, maar ook iets duurs. Wanneer je baby op de wereld komt moet je sommige dingen blijven aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan luiers, kunstvoeding (indien nodig) of speelgoed.

Maar waar we nogal niet veel vanaf weten is dat baby’s heel snel uitgroeien in een maat en alweer een groter maat nodig hebben. Dat maakt dat veel moeders kiezen voor tweedehands kleding. Tweedehands kleding kent zo zijn voor- en nadelen.

opgevouwen kleding baby

Voordelen tweedehands kleding bij de kringloop

Babykleding kun je vinden bij de kringloop. Niet zo gek, want de kringloop is een winkel voor tweedehands spullen. Mensen die hun kleding niet meer nodig hebben, kwijt willen of een tweede leven willen geven aan hun spullen, brengen deze dan naar de kringloop.

Babykleding bij de kringloop is veel goedkoper dan in de winkel. In de winkel betaal je misschien 5x zoveel voor dezelfde trui. De eerste eigenaar heeft die prijs hoogstwaarschijnlijk ook ervoor betaald. Sommige mensen vinden het zonde om die eerste eigenaar te zijn en babykleding zoveel geld uit te geven.

Dat is niet zo’n rare gedachte als je weet dat je gemiddeld per 2-3 maanden alweer een grotere maat nodig hebt voor je baby. Dat betekent ook alles moet een maat groter en dat kan heel duur uitpakken. De kringloop is dus goedkoper.

De kringloop biedt ook mogelijkheid om merkkleding voor veel goedkoper tweedehands te kopen. Je kunt dan babykleding van hele goede kwaliteit voor goedkope prijzen kopen.
Kringloop controleert de kinderkleding op bruikbaarheid. Je hoeft dus niet zelf nog te onderzoeken of de kleding in orde is.

baby slaapt

Nadelen van babykleding kopen bij de kringloop

Babykleding bij de kringloop kopen kent ook zo zijn nadelen. De nadelen die wij gaan noemen hoeven niet perse voor iedereen te gelden.

Het grootste nadeel van babykleding bij de kringloop is dat het tweedehands is. Je weet dus niet welk kind uit welk gezin de kleertjes heeft gedragen. Dat kan voor sommige mensen ‘minder prettig’ aanvoelen.

De tweedehands kleding bij de kringloop kan scheuren, verkleuring of gaten bevatten. In extreme gevallen kun je te maken krijgen met geur wat is blijven hangen aan de kleertjes. Alhoewel de kleren gecontroleerd worden voordat ze in de winkel gaan kan het zo zijn dat er zulke kleren ertussen belanden.

Tweedehands kleding van de kringloop is niet altijd veel goedkoper dan nieuw. Zo zijn er goedkope winkels die babykleding verkopen. Wanneer er ook nog eens uitverkoop is kunnen de prijzen ten opzichte van kinderkleding bij de kringloop goedkoper uitpakken.

Een ander nadeel is dat je niet altijd alles vindt naar jou smaak. Je moet het dus meer doen met het assortiment wat er op dat moment ligt.