Welke isolatiematerialen voor babykamer?

Wat voor velen niet duidelijk is, is dat in de kruipkelder veel warmte verloren gaat. En als je van plan bent om een babykamer te maken van een van de kamers in je woning zijn er meerdere opties. Het kiezen voor een bepaalde isolatiemateriaal is belangrijk en afhankelijk van de prijs en het doel (hoe goed de isolatie moet zijn).

Over het algemeen kan isolatie snel geplaatst worden zonder dat de vloer of muur opengebroken dient te worden. Zo kun je dus direct al beginnen met besparen als de isolatie eenmaal geplaatst is. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal en zijn er diverse methodes zodat ook jouw woning voorzien kan worden van kelderisolatie. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van subsidies die de Rijksoverheid aanbiedt. Zo kun je je investering nog sneller terugverdienen.

Isolatiematerialen en methodes

Omdat een kelder of kruipruimte direct onder een woning staat en dus in contact staat met een vochtige grond is de kans op vochtophoping en condensvorming onder je woning groot. Bovendien zijn sommige isolatiematerialen en isolatiemethodes niet geschikt voor deze vorm van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan glaswol of rotswol die vocht opnemen en daarom niet in een kelder geplaatst mogen worden. Daarentegen zijn bijvoorbeeld isolatieplaten gemaakt van XPS, PUR, EPS en PIR wel te gebruiken voor kelderisolatie. Deze isolatiematerialen zijn lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen.

kinderstoel

Goede isolatie is zeer belangrijk

Verschillende soorten isolatie hebben verschillende functies binnen de woning. Een van de belangrijkste types isolatie is warmte-isolatie. In muren en vloeren wordt een isolerend materiaal aangebracht, dat kou buiten houdt en warmte langer vasthoudt in de woning. Ook dubbel glas valt hier onder. Maar isolatie is ook van belang om vocht en schimmelvorming in muren te voorkomen. Tot slot wordt vaak isolatiemateriaal aangebracht met een geluiddempende werking. Daarmee kan geluidsoverlast tot een minimum beperkt worden: iets dat vooral in drukkere woonomgevingen belangrijk is. Lawaai en overlast kan namelijk een zeer negatief effect hebben op je woonplezier.

baby kruipt