Nieuw huis of toch niet verhuizen?

Je hebt eigenlijk 2 opties als blijkt dat je woning te krap begint te worden na de geboorte van je (eerste) kind. Je kunt gaan verhuizen naar een grotere woning of het huis waar je nu in woont gaan verbouwen. Denk hierbij aan uitbouwen of het renoveren van de zolder om zodoende meer woonruimte te creëren.

Optie A) Wel verhuizen

Als vrienden en familie je helpen dan is het natuurlijk goed en ook verstandig om rekening te houden met een feestje nadat de verhuizing afgerond is. Het is mooi om vrienden en familie op de juiste manier te bedanken. Zij kunnen je namelijk helpen bij het verplaatsen van goederen zodat de kosten drastisch verlaagd kunnen worden. Indien het niet mogelijk is om bekenden uit te nodigen kun je natuurlijk ook op andere manieren besparen.

Je kunt bijvoorbeeld goedkoop verhuizen door te beginnen met het inpakken van al jouw spullen. Bij de supermarkt kunt je bananendozen of andere dozen krijgen. Een verhuisdoos huren of kopen zal je namelijk minimaal €3,- per doos kosten. Kies ook voor oude kranten als opvulmateriaal en inpakmateriaal in plaats van dat je verpakkingsmateriaal aanschaft. Pak alles zelf in, in de dozen en sluit het mooi af met touw of plakband.

Doe het wel georganiseerd en geef de dozen een nummer, zodat je weet wat in welke doos zit. Echter zijn er natuurlijk andere manier om goedkoper te verhuizer. Een van deze manieren is om een verhuizer om advies te vragen. Zij kunnen je aangeven hoe de verhuiskosten verlaagd kunnen worden. In eerste instantie scheelt het behoorlijk als je alles zelf inpakt, maar zijn er natuurlijk ook andere manieren.

Aantal verhuizers: 1 verhuizer en 1 verhuiswagen (50 m3)
> Prijs per uur: € 70,-
> Prijs per uur incl. ladderlift: € 80,-

Aantal verhuizers: 2 verhuizers en 1 verhuiswagen (50 m3)
> Prijs per uur: € 100,-
> Prijs per uur incl. ladderlift: € 115,-

Aantal verhuizers: 3 verhuizers en 1 verhuiswagen (50 m3)
> Prijs per uur: € 150,-
> Prijs per uur incl. ladderlift: € 170,-

Aantal verhuizers: 4 verhuizers en 1 verhuiswagen (50 m3)
> Prijs per uur: € 190,-
> Prijs per uur incl. ladderlift: € 210,-

Aantal verhuizers: 5 verhuizers en 1 verhuiswagen (50 m3)
> Prijs per uur: € 225,-
> Prijs per uur incl. ladderlift: € 240,-

Over het algemeen ben je voor €1200,- tot €1400,- klaar als je in een gemiddelde Nederlandse rijtjeshuis van 110 m2 woont (2 volwassenen + 2 minderjarigen).

Optie B) Niet verhuizen

Het grote voordeel van niet verhuizen is dat je relatief snel en goedkoop meer ruimte in je woning kan creëren. Die paar extra vierkante meters kunnen een behoorlijk verschil maken. Als je op zolder kiest voor een dakkapel bijvoorbeeld en daardoor meer ruimte krijgt zal ook de waarde van de woning stijgen. Het plaatsen van een dakkapel kan al vanaf €5.000,- en het uitbouwen van de woonkamer bijvoorbeeld al vanaf €15.000,-. Dit lijkt veel vergeleken met het verhuizen naar een nieuwe maar houd er wel rekening mee dat je nu geen extra kosten (behalve de investering in de zolderkamer dan) hebt, zoals kosten voor het tekenen van een nieuwe hypotheek akte en de overdrachtsbelasting, verhuizen, schoonmaken, schilderen, stuken etc.

Meer over aanbouwen vind je op Aanbouw-Info.nl.